Francuska u Srbiju investirala 780 miliona dolara

Bez autora
Jun 16 2011

Ukupne investicije Francuske u Srbiju u poslednjih deset godina iznosile su više od 780 miliona dolara i omogućile su zapošljavanje 7.000 radnika. Ta zemlja je od 2000. godine do 2010. godine imala oko 540 miliona dolara direktnih investicija u Srbiji, ali sa ostalim investicijama ukupno 780 miliona dolara. Srbija bi trebalo da radi na daljem privlačenju direktnih investicija francuskih firmi. U tome bi mogle da pomognu uspešni primeri privatizacije Beočinske cementare, u koju je Lafarž investirao 102 miliona dolara i ulaganje Mišelina u Tigar tajers od oko 170 miliona dolara. Francuske kompanije zainteresovane su da ulažu u Srbiju, posebno u oblasti ogranske proizvodnje i poljoprivrede. Za odnose Srbije i Francuske je dobro to što su poljoprivredne zemlje. Francuske je druga po izvozu poljoprivrednih proizvoda u svetu.

Francuska u Srbiju investirala 780 miliona dolaraUkupne investicije Francuske u Srbiju u poslednjih deset godina iznosile su više od 780 miliona dolara i omogućile su zapošljavanje 7.000 radnika, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin.

On je na sednici Sekcije PKS za Francusku kazao da je ta zemlja od 2000. godine do 2010. godine imala oko 540 miliona dolara direktnih investicija u Srbiji, ali sa ostalim investicijama ukupno 780 miliona dolara.

"Srbija bi trebalo da radi na daljem privlačenju direktnih investicija francuskih firmi", ocenio je Bugarin i dodao da bi u tome mogle da pomognu uspešni primeri privatizacije Beočinske cementare, u koju je Lafarž investirao 102 miliona dolara i ulaganje Mišelina u Tigar tajers od oko 170 miliona dolara.

Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio kazao je da su francuske kompanije zainteresovane da ulažu u Srbiju, posebno u oblasti ogranske proizvodnje i poljoprivrede.

"Za odnose Srbije i Francuske je dobro to što su poljoprivredne zemlje", istakao je on dodajući da je Francuske druga po izvozu poljoprivrednih proizvoda u svetu.

Ambasador je naglasio oživljavanje odnosa Srbije i Francuske, u čemu značajan udeo ima ekonomska saradnja, i naglasio značaja strateškog parnerstva dve zemlje.

Na sastanku Sekcije PKS za Francusku je rečeno da je u prva četiri meseca 2011. porastao izvoz proizvoda iz Srbije u Francusku za 15,4 odsto, a uvoz za 10,4 odsto u poređenu sa prvim kvartalom 2010. godine.

Predsednik PKS je naglasio da Srbija izvozi u Francusku robu koja nema visoku dodatnu vrednost i da bi za povećanje izvoza proizvodnju trebalo prilagodi visoko razvijenom tržistu Francuske i ponuditi proizvode iz poljoprivredno-prehrambene industrije, naročito organsku hranu.

"U Francuskoj se svake godine do 20 odsto poveća tražnja za organskom hranom", dodao je Bugarin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik